Palermói, avagy süti Szicíliából?
Elkezdődött a tavaszi szünet. Délelőtt elintéztem a dolgaimat, mikor hazaértem ebéd, pihenés után megéheztem valami édesre. Azon tanakodtam milyen sütit kívánok. Nem akartam sokat a konyhában pepecselni vele, de fontosabb tényező volt, hogy ne kelljen lemenni valami hozzávalóért a boltba.
Szokásosan felütöttem Pinterest gyűjteményemet a Desszertekkel kapcsolatban. Keksz vagy sütemény? Nagy a dilemma. Fél óra töprengés, receptek keresése, hozzávalók ellenőrzése után ráakadtam egy korábban elmentett pinemre. Diós, habos tojásfehérjés és minden van itthon hozzá. Hozzá is láttam.
Nem vagyok túlságosan képbe a süteményekkel, ezért utánanéztem kicsit miért is nevezik Palermóinak ezt a süteményt. A keresőbe beírva receptekre leltem. A sok recept átnézése után rájöttem, hogy ez tulajdonképpen egy olyan sütit takar, melyben piskótán diós töltelék és habos krém díszeleg.
Palermói sütirecept:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 4 tojássárga
- 12 dkg vaj
- fél csomag vaníliás cukor
- 15 dkg porcukor
- 4 evőkanál liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál tej
- 1 csomag mazsola
- 1-2 evőkanál vaj
A töltelékhez:
- 15 dkg darált dió
- 2 evőkanál cukor
- 2 dl tej
- fél csomag vaníliás cukor
A tetejére:
- 4 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
Elkészítés:
1. A tojássárgákat elkeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és vajjal. Habosra keverjük, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és a tejet.
2. Tepsi kikenése, mazsolával megszórása.
Én kerek tortaformában készítettem, sütőpapírral béleltem, plusz a mazsolát kihagytam. (Mi nem szeretjük)
3. A darált diót a cukorral, vaníliás cukorral és tejjel pároljuk, míg összeáll egy masszává. Majd ráterítjük a tésztára.
4. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a porcukorral és egyenletesen eloszlatjuk a tetején.
5. Közepesen meleg sütőben megsütjük.
Sokat tanakodtam a tészta elkészítését követően, hogy vajon elő kell-e sütni az alapot? Így utólag látva a sütőt, valószínűleg kellett volna. SÜSD ELŐ A TÉSZTÁT! :D
Az enyém kicsit másképp fog festeni, de azt nem kétlem, hogy finom. :)
Próbáljátok ki! Meséljétek el tapasztalataitokat!